
Technisch duiken
Technisch (tec) duiken betekent dat je verder over de grenzen van recreatief duiken heen gaat. Maar TEC duikers zullen je vertellen dat het allemaal gaat om de uitdagingen en het avontuur om plekken te ontdekken waar anderen nog nooit zijn geweest.
Technisch duiken is niet voor iedereen geschikt. Het is echter voor ervaren duikers die over hun grenzen heen willen gaan en die bereid zijn de bijbehorende risico’s, training, investering en inzet te aanvaarden een aantrekkelijke optie. Als jij jezelf hierin herkent, dan zijn de PADI TecRec-cursussen voor jou je toegangsbewijs voor extreme avonturen.
Wat is technisch duiken?
Technisch duiken betekent dat je over de grenzen van recreatief duiken heen gaat en dat houdt een of meer van het volgende in:
- Dieper duiken dan 40 meter/130 voet
- Vereiste decompressiestop
- Duiken in een overdekte ruimte op meer dan 40 meter/130 voet van de oppervlakte
- Toenemende decompressie en/of het gebruik van meerdere gasmengsels tijdens de duik
- Gebruik van uitgebreide duikuitrusting en technieken
Bij technisch duiken is het in geval van nood vaak niet mogelijk om direct naar de oppervlakte terug te keren. Tecduikers moeten daarom beschikken over uitgebreide procedures, uitrusting en training om met de extra risico’s en mogelijke gevaren om te kunnen gaan. Hoewel tecduiken gebaseerd is op uitgebreide open-circuit duiktechnieken, heeft het door de ontwikkeling, beschikbaarheid en betrouwbaarheid van closed circuit rebreathers (CCR’s) een vlucht genomen. CCR’s hebben talrijke voordelen en geven tec-duikers aanzienlijk meer tijd om onderwater door te brengen.
Het verschil dat PADI TecRec maakt
PADI TecRec-cursussen zijn in de tecduikwereld van hoog aanzien. Dit komt door de strakke maar logische cursusopbouw en het ondersteunende PADI-lesmateriaal. TecRec-cursussen zijn educatief sterk en de cursussen lopen naadloos in elkaar over. Met de cursussen kun je opgeleid worden van nieuwe tecduiker tot aan gebrevetteerde tec-duiker die de uiterste grenzen van het sportduiken leert kennen. Elk cursusniveau laat je kennis maken met nieuwe uitrustingstukken en procedures waarmee je jouw duikgrenzen kunt verleggen.
In december 2023 is het volledig herziene PADI TecRec programma geïntroduceerd. Onderwatersport Nijmegen is als een van de eersten getraind om het nieuwe programma te kunnen en mogen geven. Daarnaast geven wij (op dit moment als als enige in oost Nederland) de Tec sidemount cursus.
Waarom zou ik tec duiker willen worden?
Veel spectaculaire, onaangetaste wraken liggen op diepten ruim onder de 40 meter/130 voet. Op diepe riffen komt onderwaterleven voor dat je op ondiepere diepten niet aantreft. Sommige mensen houden van de uitdaging en focus die bij tecduiken vereist is. Anderen zijn helemaal weg van de allernieuwste, spraakmakende technologie. Al deze redenen kunnen een rol spelen om te gaan tecduiken.
Je kunt echter ook je hele leven lang een deskundige, enthousiaste topduiker zijn zonder ooit een tecduik gemaakt te hebben. Tecduiken vereist aanzienlijk meer inspanning, discipline en uitrustingsonderdelen. Daarom is het niet voor iedereen geschikt.
Hoe lang bestaat tec duiken al?
Mensen zijn altijd bezig nieuwe technieken en uitrustingen te ontwikkelen om zo hun avonturen mogelijk te maken. Bij duikers is dat niet anders. In het begin van de jaren 1990 zijn meerdere groepjes duikers over de hele wereld beginnen te experimenteren met technieken voor diepduiken, over de grenzen van recreatief duiken heen, om grotten en wrakken te kunnen ontdekken. Deze groepen duikers hebben zich verenigd en daaruit is ’technisch duiken’ ontstaan. Sindsdien blijft het tecduiken zich ontwikkelen, zowel in omvang als in techniek.
Medische vereisten voor TEC opleidingen
Recreatief duiken vereist een minimum niveau aan gezondheid en conditie. Vanaf 45 jaar en bij chronische gezondheidsproblemen, gebruik van bepaalde (genees-) middelen en/of een onlangs uitgevoerde chirurgische ingreep is een schriftelijke goedkeuring van een arts wellicht nodig voordat je mag duiken.
TEC duiken gaat fysiek en psychisch een stapje verder. Voor de TEC opleidingen (behalve het ervaringsprogramma Discover TEC) moet daarom de medische verklaring altijd ondertekend zijn door een duik medisch arts.
Vermijd teleurstellingen; download en bekijk het duikmedische formulier alvast. Instructeurs, Divemasters en werknemers van het duikcentrum zijn geen arts en zij mogen daarom niet om medisch advies worden gevraagd. Alleen gekwalificeerd (duik-) medisch personeel kan een duikmedische verklaring om te mogen duiken afgeven.
Mocht jij (of jouw arts) vragen hebben over de medische conditie om te duiken, neem dan contact op met de deskundigen van Divers Alert Network (DAN).